Officiële kosten

De kosten van het Koningshuis die direct in rapportages van de overheid zijn terug te vinden, bedragen 126,5 miljoen euro. Meer dan de helft hiervan is echter verstopt in begrotingen van onder andere de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken. Hierdoor bedraagt de officiële begroting van het Koninklijk Huis ‘slechts’ 59,4 miljoen euro.

Dit is wat je daar onder andere bij op moet tellen:

  • Op basis van een rapport uit 2009 van toenmalig minister Zalm van Financiën, is terug te vinden dat de jaarlijkse beveiligingskosten voor het Koninklijk Huis, uitgesmeerd over meerdere ministeries, in totaal zo’n 40 miljoen euro bedroegen.
  • Het flitsbezoek van Willem Alexander en Maxima aan de gemeente Hoorn in 2013 kostte de gemeente destijds 75.000 euro. Als dat verblijf, van nog geen twintig minuten (!), al zoveel geld kostte, kunnen we er gemakkelijk vanuit gaan dat andere langere bezoeken minstens zoveel gekost hebben, zo concluderen de schrijvers van het rapport.
  • Aangezien de Rijksvoorlichtingsdienst aangeeft dat er jaarlijks zo’n 300 van dit soort uitstapjes op het programma staan, kost dat de Nederlandse overheid zo’n 22,5 miljoen euro op jaarbasis. Het organiseren van Koningsdag koste in 2016 zo rond de 1 miljoen euro, maar die kosten kwamen niet op de begroting van het Koninklijk Huis terecht.
59.400.000

Officieel begroot

126.500.000

Kosten, terug te vinden in rapportages van de overheid