Ambtelijke kosten

Jaarlijks wordt binnen het ambtelijk apparaat nog minimaal zo’n 16 miljoen euro aan kosten gemaakt ten behoeve van het Koninklijk Huis. Deze kosten verschijnen niet op de officiële begroting.

Veel van de ambtelijke kosten konden boven tafel worden gehaald met behulp van het anonieme meldpunt “WillyLeaks”. De precieze bedragen zijn terug te vinden in het rapport. Hieronder vermelden wij vast enkele spraakmakende voorbeelden:

Een medewerker van het Nederlands consulaat in New York wist te melden dat er bij het consulaat altijd extra veel stress ontstond rondom de marathon van New York, aangezien de broers Van Vollenhoven daar graag aan meededen. “De gehele consulaatsstaf is dan z’n hele weekend kwijt om de prinsen te accommoderen”, aldus Zwaap.

De surveillance van Edwin de Roy van Zuydewijn in 2003 moet de AIVD ten minste een miljoen euro gekost hebben. En wat te denken van de speciale afdeling op het ministerie van Waterstaat die zich louter bezighield met hobbyprojecten van en voor de toenmalige kroonprins Willem Alexander? Ambtenaren die zich hier niet voor leenden, belandden op de zogenaamde “Boulevard of Broken Dreams”, het souterrain bij Buitenlandse Zaken waar ooit ambitieuze ambtenaren werden weggezet op zinloze projecten.

16.000.000

Ambtelijke kosten buiten begroting

Opmerkelijk

Uit een onthulling van EenVandaag in 2006 bleek dat het particuliere detectivebureau K-2 in 2003 was ingezet om De Roy van Zuydewijn te schaduwen. Onder de camouflage van de ministeriële verantwoordelijkheid ligt er kennelijk een open mogelijkheid voor de koninklijke familie om veiligheidsdiensten en privédetectives op kosten van de Staat aan te sturen met opdrachten die hun privédomein betreffen.